Rzeszowska Pielgrzymka NSZZ Solidarność do Włoch – w podziękowaniu za 35 lecie istnienia

NSZZ Solidarność.

W 2015 roku obchodziliśmy 35 lecie powstania NSZZ Solidarność, to ważne wydarzenie w historii naszego narodu, które zapoczątkowało szereg zmian na arenie geopolitycznej Europy Środkowo-Wschodniej było inspiracją do zorganizowania przez Region Rzeszowski dziękczynnej autokarowej pielgrzymki do serca Katolicyzmu – Rzymu.

Pielgrzymka odbyła się w dniach 09 – 15 października. Wzięło w niej udział 100 pątników. Warto zaznaczyć, że wśród nich nie zabrakło licznych przedstawicieli naszej załogi. Droga na Wzgórze Watykańskie była swoistymi rekolekcjami w duchu patriotycznym i przesiąkniętymi nauczaniem św. Jana Pawła II.

W dniu pierwszym zwiedziliśmy Wiedeń gdzie mogliśmy spacerować najstarszymi uliczkami tego miasta, zobaczyć tamtejszą Operę, Hofburg – zimową rezydencję rodziny cesarskiej, Parlament, Uniwersytet, Kościół Wotywny, czy Katedrę św. Szczepana. Ale najważniejszym momentem wizyty wiedeńskiej była msza święta na Wzgórzu Kahlenberg, gdzie w 1683 roku ważyły się losy bitwy która uratowała chrześcijańskość w Europie. Miejsce niezwykle ważne dla nas Polaków, to właśnie tutaj nasz Król Jan III Sobieski  zawierzył Matce Bożej losy bitwy pod Wiedniem i nasze wojska pokonały potęgę turecką.

Dzień drugi przeniósł nas do średniowiecznego, malowniczego Asyżu. Mogliśmy przechadzać się wąskimi uliczkami po których w latach 1182 – 1226 przechadzał się św. Franciszek i św. Klara. Wzruszające chwile następowały jedna po drugiej, gdy zwiedzaliśmy Bazylikę Matki Bożej Anielskiej wraz z małym Kościółkiem odnowionym przez samego św. Franciszka, ogród różany (róże bez kolców), Bazylikę św. Klary gdzie znajduje się w kryształowej trumnie ciało świętej. Chwila zadumy nastąpiła podczas modlitwy pod krzyżem z którego przemówił Chrystus do św. Franciszka.

Niedziela była trzecim dniem naszego pielgrzymowania. Dotarliśmy do Rzymu, gdzie na placu św. Piotra uczestniczyliśmy wraz z Ojcem Świętym w modlitwie Anioł Pański.

Słowa papieża tłumaczył nam Jego Ekscelencja ks. Biskup Jan Wątroba który uczestniczył w obradach Synodu Rodziny. Zwiedzanie Bazyliki Św. Piotra rozpoczęliśmy od modlitwy przy grobie naszego Ojca Świętego Jana Pawła II. Nie zabrakło uroczystego złożenia kwiatów i odśpiewania „Barki”. Zwiedziliśmy również Zamek św. Anioła, Panteon, Siedzibę Parlamentu, remontowaną Fontannę Di Trevi, Fontannę Czterech Rzek oraz Plac Hiszpański.

Czwarty dzień poświęcony był najstarszym zabytkom Wiecznego Miasta. Zwiedziliśmy Coloseum, Forum Romanum, dotarliśmy na Kapitol, Plac Wenecki, Bazylikę Św. Jana na Lateranie, Bazylikę Santa Maria Maggiore, Ołtarz Ojczyzny. Ze łzami w oczach na kolanach wchodziliśmy po schodach którymi szedł do Poncjusza Piłata Jezus Chrystus. W Bazylice Św. Pawła za Murami uczestniczyliśmy we mszy świętej.

Kolejnym naszym bardzo ważnym punktem pielgrzymim było Opactwo Benedyktynów na Monte Cassino. Zwiedzanie tego odbudowanego z gruzów Opactwa było dla nas prawdziwym przeżyciem. Ale najważniejszym uroczystym momentem tego dnia było złożenie kwiatów i zapalenie zniczy na Cmentarzu Żołnierzy Polskich poległych w bitwie pod Monte Cassino. Odśpiewaliśmy tam hymn polski, oraz patriotyczną pieśń „Boże coś Polskę”.  Uwieńczeniem dnia był przyjazd do San Giovanni Rotundo. W tym mieście do 23 września 1968 roku mieszkał i sprawował najświętszą ofiarę św. Ojciec Pio z Pietrelciny.

Ostatnim punktem na włoskiej ziemi była liturgia w Bazylice Loretańskiej. Zwiedziliśmy tam przewieziony domek w którym mieszkała Matka Boża. Znajduje się tam słynąca łaskami figura Maryi z Dzieciątkiem. Na pobliskim Cmentarzu Żołnierzy Polskich zapaliliśmy znicze odśpiewaliśmy uroczyście hymn narodowy i złożyliśmy kwiaty.

Przed przyjazdem do Rzeszowa sprawowaliśmy liturgię w Centrum Jana Pawła II w Łagiewnikach. Ta liturgia była przypieczętowaniem całej naszej pielgrzymiej drogi.

Chciałbym podziękować wszystkim członkom NSZZ Solidarność ICN Polfa Rzeszów którzy wzięli udział w tej pielgrzymce. Nasza obecność i zaangażowanie w były widoczne i zauważalne przez członków Solidarności z innych zakładów pracy. Nie potrzeba było wiele. Wystarczyło czynne uczestnictwo w liturgii świętej:  poprzez służbę liturgiczna ołtarza, poprzez czytanie, codzienną komunię świętą. Członkowie naszej zakładowej NSZZ Solidarność nosili flagi narodowe, chętnie pomagali innym. Taka postawa jest prawdziwym wzorem i napawa dumą, że jesteśmy razem w jednym NSZZ Solidarność Polfa Rzeszów.

Jeszcze raz dziękuję za wspólne pielgrzymowanie.

Tomasz Nycz